Jelenlegi helyHobby drón kérdések

Hobby drón kérdések


Kiknek ajánljuk a hobby drónokból kialakított munkavégző drón rendszereket ?

Azoknak ajánljuk, akik kisebb (10-20 cm) pontoságú és kisebb területet lefedő légi térképezéshez keresnek olyan távirányítású járművet, amelynek kezelése könnyen elsajátítható, és ára a drón-árskála alsó negyedében található. A hobby robotjárművek a légi térképezésen kívül számos egyéb területen is bevethetők, ahol a kiváló képminőség nem követelmény. Egyes hobby drónok is felszerelhetők jó minőségű kamerákkal (pl. Sony RX100), de a repülési idő ez esetben 10 percre csökken, és 10-15 km/ó sebességűnél erősebb szélben nem ajánlott repülni velük.

Mi történik a hobby drónnal, ha repülés közben lemerül az akkumulátora ?

A repülés vezérlő egység folyamatosan figyeli az akkumulátor töltöttségi szintjét. Amikor érzékeli, hogy a töltöttség már csak a visszatérésre elegendő, akkor megszakítja a beprogramozott küldetést, és visszatér a kiinduló pontra, majd automatikusan leszáll.

Mi történik a hobby drónnal, ha repülés közben meghibásodik valamelyik létfontosságú egysége ?

Gondos üzemeltetés mellett ennek a valószínűsége nagyon csekély. Meghibásodás esetén a motorok leállnak, a drón lezuhan.

Mi történik a hobby drónnal, ha repülés közben megszakad a rádió kapcsolat a földi irányítóval ?

A drón ekkor megszakítja a beprogramozott küldetést, és visszatér a kiinduló pontra, majd automatikusan leszáll. Ha a folyamat közben helyreáll a rádió kapcsolat, a kezelő a távirányítóval átveheti az irányítást.

Milyen időjárási körülmények között tudnak repülni a hobby drónok ?

A gyártók ritkán adnak tájékoztatást erről. Gyakorlott felhasználók fórumokon 20 km/óra szélsebességnél húzzák meg a határt. A billenést a kamera gimbal nagyon jól közömbösíti. Az árskálán legalul található hobby drónok nem esőállók. A köd fényképezésnél természetesen kizáró tényező (kivéve ha a látótávolság 100 m feletti). A szálló sűrű por sem válik előnyére a munkának. Szürkületben semmiképp sem érdemes fotózni (térképezés céljából), de a borult ég még nem jelent gondot, főleg ha a pontossági igény 10 cm-nél gyengébb. Hobby drónnal legjobb délben, napsütés mellett, és szélcsendben légifotózni.

Mennyi ideig tart a kezelés betanulása ?

Az alapismeretek 1-2 óra alatt elsajátíthatók. Azonban a nagyobb biztonság és a magabiztosság érdekében erősen javasoljuk, hogy a kezelő rendszeresen tréningezze magát, csiszolja tudását, és szerezzen rutint a kézi irányításban. Erre akkor is szükség van, ha a drónt kizárólag automatikus üzemmódban használja. Vészhelyzet ugyanis bármikor előfordulhat, és a drón megmentése érdekében szükséges a kézi irányítás magas szintű elsajátítása. Ennek érdekében célszerű egy alacsony árfekvésű (20-30 eFt) tanulódrónt is beszerezni.

Milyen hardver elemeket tartalmaz a GeoDrone.hu-nál egy hobby rendszer munkavégzéshez ?

A repülésre kész (RTF) járművet, 2 db akkumulátort, akkutöltőt, a drón saját kameráját, távirányítót, hordtáskát és küldetés tervező szoftvert. A szoftver általában Android telefonon vagy tableten futtatható és biztosítja a valós idejű videó továbbítást, valamint a kamera kezelését. A csomag azért viseli a "rendszer" elnevezést, mert térképészeti feldolgozó szoftvert, és minimum 1 nap (6-7 óra) időtartamú oktatást is tartalmaz. Választható kiegészítőként rendelhet hozzá igényesebb kamerát és tartószerkezetet, irányító tabletet, további akkumulátorokat.

 

Tegye fel további kérdéseit, vagy ossza meg velünk tapasztalatait és véleményét alább, hozzászólásként !

Navigáció

Barátok a Facebook-on