Jelenlegi helyHasznos teherre vonatkozó kérdések

Hasznos teherre vonatkozó kérdések


Milyen kamerát ajánlott használni fotogrammetriai munkákhoz ?

Egyedi szerelt drón esetében:

Ezek olyan drónok, amelyekre nem gyárilag készített és fixen rögzített kamerát helyezünk, hanem bizonyos határok között magunk választhatjuk meg a kamerát. Elméletileg az itt található táblázatban szereplő bármely kamera megfelel. Mi előszeretettel javasoljuk a Sony RX100M2 készüléket. Ez a drónhoz jól illeszthető, magas minőségű készülék, amely átmenetet képez az olcsó kompakt és a profi DSLR gépek között. A kamera és a gimbal kis súlya biztosítja a hosszúnak számító 20-25 perc repülési időt. Alternatívaként - magasabb minőségi igény esetén - a Sony ILCE 6000 vagy Alfa 7 kamerákat ajánljuk a felhasználó figyelmébe. A jobb minőségnek azonban ára van. Mivel ezen kamerák súlya nagyobb, így a maximális repülési idő több perccel csökkenhet.

Gyári kialakítás esetén:

Ha nagy mérési pontosságú (3-6 cm) végterméket szeretne előállítani, akkor válasszon olyan gépet amelynek a kamerája legalább 20 Mpx felbontású, és az expozíciós beállítási lehetőségek között adott az expozíciós idő előválasztás lehetősége. Ilyen gép például a DJI Phantom 4 Pro. Az elérhető legnagyobb mérési pontosság természetesen nem csak a kamera felbontásától függ, hanem pl. a repülési magasságtól, az objektív fókusztávolságától is.

 

Természetesen a kamerát a feladat alapján kell választani. Pl. ha kizárólag vadkár felmérést vagy mezőgazdasági célú fotózást végzünk, akkor ahhoz egy 12-16 Mpx felbontású kamera is megfelelő lehet automatikus expozícióval.

Tegye fel további kérdéseit, vagy ossza meg velünk tapasztalatait és véleményét alább, hozzászólásként !

Navigáció

Barátok a Facebook-on