Jelenlegi helyA drón felépítése

A drón felépítése


 

  • Váz

Ez az a - többnyire nagyon könnyű, de szilárd szénszálas anyagból, vagy műanyagból készült - tartószerkezet, amelyre a további elemeket rögzítjük.

  • Motor + motorvezérlő (ESC) + propeller

Általában szénkefe mentes villanymotor, amelyre a propellert erősítjük. A motorvezérlő elektronika a motoroknak megfelelő áramot tovabbitva szabalyozza a motor forgásának sebességét.

  • Repülés vezérlő (FC)

Felfoghatjuk úgy is mint egy kis számítógépet, amely a beleírt program és különféle betáplált, és érzékelőktől kapott adatok alapján irányítja a készüléket.

  • GPS, kompassz, IMU

A repülő eszköz helyzetének tartásához és célpontra irányításához határozza meg a készülék pozícióját. A legtöbb esetben a GPS vevő néhány méter megbízhatóságú pozíciót szolgáltat. Légi térképészeti célra alkalmazott drónoknál előfordulhat néhány cm pontosságú GPS vevő is.

  • Rádió (a repülő szerkezeten és a földi távirányítóban)

Gyakran csak egy kis (USB stick méretű) szerkezet, amely a repülési információkat továbbítja a repülő szerkezetről a földi követő rendszer felé, illetve a vezérlő utasításokat veszi a földi irányító eszköztől. Valójában nem egyetlen rádió látja el ezt az összett feladatot.

  • Akkumulátor

A működéshez szükséges energiát szolgáltatja. Általában Lithium-Polimer akkumulátorokat használunk.

  • Kamera + gimbal

Ha a cél fénykép vagy videó készítése, akkor a vázra egy gimbalt (dőlést kompenzáló szerkezet), és a rá erősített kamerát rögzítünk. Kamerán kívül egyéb érzékelő (pl. szagérzékelő) is erősíthető a vázra.

  • Távirányító + földi irányító állomás

A távirányítón lévő kapcsolókkal állítunk be különböző repülési üzemmódokat, és irányítjuk a teljes szerkezet működését. Hobby eszközöknél ez lehet akár egy tablet is. A földi irányító állomás általában egy PC (notebook), vagy tablet, amelyen egy célszoftver fut. Ez a célszoftver szolgál a repülés tervezésére, a repülés vezérlő konfigurálására. Repülés közben a rádión keresztül érkező adatok alapján térképen megjeleníti a repülő szerkezet aktuális tartózkodási helyét.

Részletes leírás erről itt található: [ kattints ide ]

 

 

Navigáció

Barátok a Facebook-on